Federatie van Vlaamse
Historische Schuttersgilden

Nog tot september bieden twee tentoonstellingen een unieke blik op de geschiedenis van onze schuttersgilden.

Schot in de roos

Het Kasteel Ravenhof in het Park Ravenhof te Torhout staat van zondag 24 april tot en met zondag 11 september 2022 volledig in het teken van boogschieten. De oudste vereniging van de stad, de Koninklijke Handbooggilde Sint-Sebastiaan, houdt er dan haar tentoonstelling "Schot in de roos", een innovatieve en interactieve tentoonstelling rond het schutterswezen.

Je komt als bezoeker meer te weten over de geschiedenis van de schutters en de schuttersfamilies in een uitgetekend parcours én je kan daarnaast ook aan de slag gaan met virtual reality. Tijdens de tentoonstelling kan je ook verschillende cartoons van internationaal gerenommeerde cartoonisten bewonderen. Deze werken kaderen allemaal in het thema van de schutterij.

Meer info over de tentoonstelling vind je hier.


SHOOT. Het schutterswezen als cultureel erfgoed

Deze zomer ontvangt Deinze het driejaarlijkse en grootste schuttersfeest van Europa dat zal doorgaan op 19, 20 en 21 augustus 2022. Deinze heeft een hechte en historische band met schutters met op haar gronddomein maar liefst nog vijf actieve schutterijen, waarvan de oudste teruggaat tot 1428.

De tentoonstelling behandelt de geschiedenis van het schutterswezen van bij het ontstaan van de eerste schuttersgilden tot op heden en illustreert het schutterswezen in al zijn facetten: historisch, religieus, sportief, artistiek. Meer dan een bezoek waard.

Meer info vind je hier.